Home > Dicţionar > Tehnică interpretativă (II)

Tehnică interpretativă (II)

Break – la origine înseamnă umplutură, mai mult sau mai puţin improvizată, interpretată de către un muzician  într-un moment de pauză a melodiei, cel mai adesea la sfârşitul unei fraze. Astăzi acest termen este ultilizat pentru definirea unei scurte improvizaţii, de 2 măsuri,  efectuată de unul sau mai mulţi muzicieni, fără acompaniamentul secţiei ritmice.

Chorus –  segment melodic fondat pe armoniile temei, care serveşte drept bază improvizatorului. Numărul chorus-urilor depinde cel mai adesea de inspiraţia muzicianului.

Cluster – tehnică de pian care constă în producerea mai multor note în acelaşi timp. Se realizeaza cu palma, pumnul, cotul sau antebraţul.

Growl – efect expresionist, obţinut cu un intrument de suflat, adesea cu ajutorul unei surdine. Growl este un efect recurent în stilul jungle, dezvoltat de orchestra lui  Duke Ellington.

Creole Love Call este o piesă compusă de trompetisul Bubber Miley, în perioada în care cânta alături de Duke Ellington şi exemplifică efectul growl. Creole Love Call a fost înregistrată prima dată în 1927 de Duke Ellington.

0 Tehnică interpretativă (II)

Leave a Reply