Home > Artişti > Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald 300x290 Ella FitzgeraldLady Ella sau Prima Doamnă a cântecului cum este denumită, Ella Fitzgerald este cea mai importantă voce feminină din jazz-ul secolului XX. Cu o abilitate impresionantă de a improviza, mai ales atunci când cântă scat, vocea ei se întindea pe 3 octave. În 57 de ani de carieră, a primit 13 premii Grammy, a fost decorată cu medalia naţională pentru artă de către Ronald Reagan şi cu medalia naţională a libertăţii de către George Bush Senior.

În adolescenţă dorea să devină dansatoare, dar ascultă cu mare plăcere discurile lui Bing Crosby, Louis Armstrong şi The Boswell Sisters. Ella Fitzgerald şi-a început cariera alături de orchestra lui Chick Webb, cântând în sala de bal a Hotelului Savoy, în Harlem. În 1939 Chick Webb a murit, iar numele Big Band-ului sau s-a transformat în Ella Fitzgerald And Her Famous Orchestra, Ella devenind conducătoarea grupului. În 1942, Lady Ellla hotărăşte să îşi înceapă cariera solo, părăseşte Big Band-ul şi începe colaborarea cu Decca Records. În 1945 se lansează piesa scat “Flying Home”. The New York Times spunea la mult timp după această apariţie, că a fost poate cea mai importantă piesă de jazz vocal a acelei decade.

Piesele be-bop, înregistrate în 1947, Oh, Lady Be Good şi How High The Moon i-au adus din ce în ce mai multă notorietate în domeniul jazz-ului vocal. În 1955 părăseşte Decca Records şi semnează un contract cu Verse Records, o casă de discuri înfiinţată special pentru ea de managerul său. În 1957, Lady Ella înregistrează Ella Fitzgerald Sings The Duke Ellington Songbook, singurul album în care artistă canta alături de cel care a compus piesele, Duke Ellington. Au fost opt serii de albume, înregistrate între 1956 şi 1964, pe care vocalista a interpretat piese ale celor mai cunoscuţi compozitori ai acelor ani, printre care Duke Ellington, Cole Porter şi fraţii Gershwin. Una din cele mai lungi colaborări ale lui Ella Fitzgerald a fost cea cu Count Basie. Împreună au înregistrat mai multe albume dintre care cel mai cunoscut este cel din 1957: Ella and Basie! Printre cei cu care Ella Fitzgerald a mai înregistrat se număra Louis Armstrong, Joe Pass, Dizzy Gillespie.

Lady Ella a murit pe 15 iunie 1996, la vârsta de 79 de ani şi a lăsat în urma peste 70 de albume şi 70 de piese ajunse pe primele poziţii în topuri.

0 Ella Fitzgerald

Leave a Reply