Home > Artişti > Diana Krall

Diana Krall

diana krall 225x300 Diana KrallDiana Krall, pianistă şi vocalistă de jazz canadiană, născută la data de 16 noiembrie 1964, a fost nominalizată de unsprezece ori la premiile Grammy şi a câştigat trei dintre acestea.

Diana Krall s-a născut într-o familie de muzicieni şi a început lecţiile de pian la vârsta de 4 ani. La 17 ani a câştigat o bursă, ca premiu la Festivalul Internaţional de jazz de la Vancouver şi a plecat să studieze muzică la Berkley College of Music, în Boston. Diana Krall a fost remarcată de faimosul basist Ray Brown şi de toboşarul Jeff Hamilton, care au convins-o să se mute la Los Angeles pentru a studia pianul alături de Jimmy Rowles. În 1993 Diana Krall îşi lansă albumul de debut Stepping Out, înregistrat alături de John Clayton şi Jeff Hamilton. Stepping Out a atras atenţia producătorului Tommy LiPuma, care s-a oferit să lanseze următorul album al vocalistei, Only Trust Your Heart, care a apărut în 1995.

Poate cel mai cunoscut album al Dianei Krall este cel din 1996: All For You: A Dedication To The Nat King Cole Trio. Acest album a fost foarte apreciat de public, a fost nominalizat la Grammy şi s-a menţinut 70 de săptămâni în Bilboard Jazz Charts. În august 2000, Diana Krall a făcut un turneu în 20 de oraşe din America, alături de Tony Bennett. Cei doi au colaborat şi la coloana sonoră a serialului Spectacle. Aranjamentele orchestrate de Johnny Mandel au fost baza albumului In Your Eyes, din 1999 al Dianei Krall. O dată cu lansarea acestui album au venit şi 2 nominalizări la Grammy alături de un premiu pentru cel mai bun muzician de jazz al anului 1999.

În septembrie 2001, Diana Krall a plecat într-un turneu mondial. Concertul de la Paris a fost înregistrat şi a fost lansat ca un prim album live al pianistei. Acesta i-a adus Dianei Krall un premiu Grammy pentru cel mai bun album de jazz vocal, cât şi un premiu Juno.

În 2003, Diana Krall înregistrează primul album cu compoziţii proprii: The Girl From The Other Room. Lansat în aprilie 2004, albumul a ajuns pe locul 5 în Anglia şi pe locul 40 în topurile australiene.

Ultimul album lansat de Diana Krall, Quiet Nights, este considerat de către critici discul care îi pune cel mai bine în evidenţă vocea şi abilitatea de a cânta la pian. Albumul, distins cu un premiu Grammy, poartă numele unui binecunoscut standard de bossanova, Quiet Nights sau Corcovado. Pe lângă piesa care-i dă şi titlul, pe acest album apar şi alte standarde de bossanova precum: The Boy From Ipanema, I’ve Grown Accustomed To Her Face sau Everytime We Say Goodbye. Diana Krall a concertat în România, pe 22 noiembrie 2009, la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul a făcut parte din turneul de promovare al albumului Quiet Nights. Până în acest moment, Diana Krall a vândut peste 15 milioane de albume în întreaga lume şi este considerată de către criticii de jazz, drept cea care a readus bossanova în primele rânduri ale jazz-ului contemporan.

0 Diana Krall

Leave a Reply