Home > Artişti > Chick Corea

Chick Corea

Chick Corea 300x200 Chick CoreaArmando Anthony “Chick” Corea, multiplu câştigător al premiilor Grammy, pentru cel mai bun pianist, organist, toboşar şi compozitor este cunoscut publicului începând cu anii 70, când a devenit unul dintre cei mai importanţi muzicieni de fusion jazz. A fost unul dintre pionierii acestui gen, cântând în trupa lui Miles Davis la sfârşitul anilor 60, urmând ca în anii 70 să îşi formeze propriul grup Return to Forever. De-a lungul anilor, a avut diverse colaborări, explorând diverse stiluri muzicale. În anii ’90 a înfiinţat Elektric Band, The Akoustic Band (cu John Patitucci la bass şi Dave Weckl la tobe) şi Origin. Din 1992 are propria casă de discuri, Stretch Records. Anul acesta, Chick Corea luat două premii Grammy pentru “Best jazz instrumental album” (Forever) şi “Best improvised jazz solo”, ajungând la 18 astfel de premii din 51 de nominalizări.

Chick Corea s-a născut în Chelsea, Massachusetts şi este jumătate italian şi jumătate spaniol. A crescut într-o familie în care muzica avea o mare importanţă, tatăl său, Armando, fiind trompetist şi conducător al unei orchestre de dixieland. A făcut cunoştinţă cu pianul la vârsta de 4 ani şi a fost influenţat de muzicieni de bebop precum Dizzy Gilespie, Charile Parker, Bud Powell, Horace Silver şi Lester Young.

În 1968, Chick Corea l-a înlocuit pe Herbie Hancock în trupa lui Miles Davis, apărând pe albumele Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way şi Bitches Brew. După 3 ani alături de Miles Davis, pianistul formează în 1971 propria trupa Return to Forever, schimbând dealtfel şi stilul, lăsând în urma avant-garde jazz-ul şi îmbrăţişând fusion-ul. Return to Forever a înregistrat 12 albume, dintre care cele mai cunoscute sunt Return to Forever şi Where Have I known You Before.

Chick Corea şi Gary Burton au colaborat pentru prima dată în vara anului 1972, la Munchen, albumul înregistrat în acel an, Crystal Silence devenind un punct de reper în istoria jazz-ului. Au continuat să colaboreze, lansând periodic albume şi susţinând concerte în duet, în fiecare an, peste tot în lume. Cele patru decenii de colaborare ale celor doi muzicieni s-au concretizat în cinci albume şi cinci premii Grammy.

Gary Burton este maestrul vibrafonului. Un revoluţionar în jazz, Burton, dealtfel autodidact, este un inovator în domeniu, stilul său fiind preluat de alţi muzicieni. Cu o carieră de aproximativ 50 de ani, Gary Burton a fost nominalizat pentru 15 premii Grammy şi a câştigat 6 dintre ele. Chick Corea şi Gary Burton au fost prezenţi pe 20 martie 2012, la Sala Palatului din capitală, într-un concert organizat de Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”.

0 Chick Corea

Leave a Reply